VIP

Jedan od tri operatora mobilne telefonije koji su zastupljeni u Srbiji je svakako Vip, mreža koja potiče od austrijske firme Mobilkom. Komercijalni rad ovog operatora (što je podrazumevalo prodaju brojeva ove mreže) u našoj zemlji počinje u junu 2007. godine dok je sama mreža počela sa radom mesec dana kasnije.

Vip kao mreža dosta brzo napreduje i sve veći broj korisnika se odlučuje za ovu mrežu. Samo dve godine nakon dolaska ove mreže u Srbiju, Vip je brojao oko milion korisnika. Nedugo zatim, Vip je bio prvi među operatorima koji je uveo HSPA+ tehnologiju u upotrebu (paketni prenos podataka velikom brzinom – High speed Packet Access). Nekoliko godina nakon uvođenja ove tehnologije, Vip otpočinje testiranje LTE tehnologije (4G) i nakon uspešnog testiranja, počinju sa zvaničnim korišćenjem LTE mreže.

Kao i kod druge dve mreže, pokrivenost signalom je izuzetna i u Srbiji i u inostranstvu. Vip mreža vam nudi tri pozivna broja: 060, 061, 068. I kada su u pitanju korisnici Vip mreže, možemo reći da je skoro izjednačen broj korisnika u pripejdu i postpejdu.

Pripejd ponuda u okviru ove mreže je raznovrsna. Ukoliko niste korisnik ove mreže a želeli biste da postanete kao pripejd korisnik, dobili biste 300 dinara inicijalnog kredita. Taj kredit biste mogli da koristite za razgovore i poruke, kao i za kupovinu nekih od pripejd opcija i dodataka ali i za besplatan internet za aplikacije Facebook messenger i Viber u narednih godinu dana. Jedina vaša obaveza, pored naravno kupovine kartice, bila bi da aktivirate taj dodatak koji se odnosi na besplatan internet.

Ukoliko se odlučite za neku od pripejd opcija pričaj sa Vip-om ili pričaj sa svima, za dodatni sadržaj možete dobiti više minuta, poruka ili megabajta. Obe opcije su primamljive i prilagođene su različitim potrebama ali trajaće vam samo 7 dana od dana aktivacije.

Što se tiče pripejd dodataka, VIP nudi od neta za chat, preko Vip minuta, internet dodataka do dodatka Moj Vip par koji vam omogućava da se raspričate sa svojim novim momkom ili novom devojkom. Uz dodatak global roming možete povoljno razgovarati i slati poruke dok ste bilo gde u Evropi, Kini, Kanadi ili SAD-u.

Pripejd korisnici stanje na svom računu mogu proveriti jednostavnim pozivom na *123# a postoji i detaljan prikaz vašeg kompletnog stanja (i računa kao i dodataka koje koristite, kada pozovete ovaj broj i kliknete još na broj 1). Kredit koji uplatite trajaće vam 3 meseca od dana uplate i dopunu vašeg računa možete izvršiti elektronskom dopunom na bilo kojem Vip prodajnom mestu, dopunom na bankomatima, putem onlajn dopune kao i putem usluge pošalji kredit sa postpejda na pripejd broj.

Što se tiče postpejda, Vip nudi različite ugovorne obaveze u zavisnosti od toga da li ste novi ili postojeći korisnik ove mreže. I u skladu sa tim, možete birati različite pospejd tarife: NOVA, za mlađe od 30 i za starije. Svaka od ovih tarifa, ima nešto što je određuje kao posebnu.

Ako ste novi korisnik, NOVA tarifa vam pruža puno minuta, poruka i megabajta. Takođe, možete iskoristiti i popust na mesečnu pretplatu, kao i neograničene razgovore u Vip-u koje možete koristiti nakon potrošenih minuta ka svima. Kod postojećih korisnika, prilikom obnove ugovora možete da iskoristite popust na mesečnu pretplatu, kao i neograničene minute u Vip-u, koje možete da koristite paralelno sa drugim mrežama.

Ako ste stariji od 15, a mlađi od 30 godina uz obnovu ugovora dobijate duplo više megabajta za surf, kao i opciju za bezbrižan surf koji štiti vaš račun od visokih troškova. Ukoliko se desi da potrošite sve megabajte u tarifi, dalji surf je moguć isključivo korišćenjem tarifnih dodataka.  Kod postojećih koristika u tarifi za mlađe od 30 dobijate i neograničene minute u Vip-u, koje možete da koristite paralelno sa minutima ka drugim mrežama.

Ukoliko ste stariji od 60 godina, možete da iskoristite mesečni popust na pretplatu u narednih 10 meseci. Takođe, vaš račun je zaštićen od nepredviđenih troškova usled internet potrošnje van paketa uz opciju za bezbrižan internet. Uz obnovu ugovora, ako ste korisnik od ranije, dobijate i neograničene minute u Vip-u koje možete da koristite paralelno sa minutima ka drugim mrežama.

Ako želite još više minuta, poruka ili megabajta, možete aktivirati neki od tarifnih dodataka u nekoliko koraka. Na raspolaganju su vam tarifni dodaci koji vam omogućavaju da uživate u društvenim mrežama i dodatnom surfu.

Postpejd korisnici stanje na svom računu proveravaju slanjem poruke sadržaja ? na broj 1260 ili putem servisa Moj VIP na sajtu ove mreže ili putem online računa.