Prošlo je samo nekoliko dana od kako je Jay Y. Lee (potpredsednik kompanije Samsung) pušten iz zatvora nakon odsluženih 353 dana a pokrenuta je istraga protiv njegovog oca Lee Kun-hee zbog utaje poreza.

Samsung počinje proizvodnju čipova za rudarenje bitkoina?

Jay Y. Lee  je osuđen zbog mita i pronevere na 5 godina zatvora, nakon odsluženih 353 dana pušten je na uslovnu slobodu u trajanju od 4 godine. Samo nekoliko dana od izlaska iz zatvora njegovom ocu Lee Kun-hee preti moguća zatvroska kazna. Policija Južne Koreje pokrenula je istragu zbog utaje poreza. Kako se navodi, postoji sumnja da je Lee Kun-hee uz pomoć zaposlenih iz kompanije Samsung utajio oko 7,5 miliona dolara.

Navodno je kompanija zaposlenima od poverenja isplaćivala novac na njihove račune kako bi se izbeglo plaćanje poreza. U sličnoj situaciji je predsenik kompanije bio i 2009. godine kada je pokrenuta istraga za utaju poreza. Sistem za utaju poreza je i 2009. godine bio isti kao i sada, i tada je kompanija isplaćivala novac zaposlenima.

Samsung i Qualcomm proširuju saradnju

Izjavu je dala Korejska Nacionalna Policijska Agencija:

“Predsednika Samsunga Lee Kun-hee i direktori zaposleni u Samsungu su kontrolisali sredstva na 260 bankovnih računa koji su se vodili na 72 direktora iz kompanije Samsung, sumnja se da je izbegnuto plaćanje poreza u iznosu od 8,2 milijarde won-a (7,5 miliona dolara).”

Kako dalje navodi agencija Reuters, Samsung je odbio da komentariše slučaj.

Mobilnisvet.rs