ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

OLED i AMOLED ekrani – u čemu je razlika?

Na tržištu postoje mnoge vrste ekrana koji se ugrađuju u mobilne telefone i verujemo da je većina kupaca zbunjena kada bira telefon, koju vrstu ekrana da izabere, a da zadovolji sopstvene potrebe. Izbor svakako ne olakšava brzi razvoj tehnologije koji naprosto zbunjuje samog korisnika, pa ćemo ovim tekstom nastojati da objasnimo dve trenutno veoma aktuelne vrste ekrana – OLED i AMOLED. Konkretna definicija ekrana glasi: Ekran je uređaj koji služi za prezentaciju i prenos informacija u vizelnom obliku. Neka od najosnovnijih podela svela bi se na monohromatske ili jednobojne ekrane i color tj. ekrane u boji. Od ovih drugih izdvajamo prethodno pomenute – OLED i AMOLED.

OLED ekran

Ovaj tip ekrana ne zahteva pozadinsko osvetljenje da bi prikazivao crnu boju, ali je isto potrebno za prikaz bele i ostalih boja. Za razliku od LCD-a koji ima nezavisno pozadinsko osvetljenje, kod OLED (organic light-emitting-diode) ekrana svaki piksel ima svoje osvetljenje.

Nokia 9 pojavio se prvi video!

Kada se na ekranu prikazuje nešto što je crne boje, OLED ekran je tada štedljiviji jer se na piksele koji prikazuju crnu uopšte ne pušta boja, tako da je efektivno crna boja zapravo ugašen piksel. Situacija se znatno menja što je veće učešće bele boje.

Da bi se bela boja prikazala adekvatno potrebno je da piksel svetli prilično jako (tj. jako po OLED standardima), pa će tako u toku internet pretraživanja gde su na skoro svim sajtovima pozadine bele OLED ekran zahtevati veću potrošnju baterije od LCD-a. Kao posledica toga, uređaji sa OLED ekranima u proseku ostvaruju lošije rezultate od uređaja sa LCD ekranima u testovima trajanja baterije u toku pretraživanja internet stranica.

Huawei Nova 2i – predstavljen novi uređaj iz srednje klase

Kontrast boja koje nude OLED ekrani je u teoriji beskonačan i veći od kontrasta koji nude čak i najbolji LCD ekrani. Ovaj tip ekrana prikazuje naglašene i jarke boje koje su dopadljivije oku. S druge strane, OLED ekranima zamera se nerealnost prikazanih boja. OLED ekrani su skuplji za proizvodnju, što je nateralo mnoge proizvođače na promjenu sa OLED ekrana na LCD ekrane.

AMOLED ekran

AMOLED, iako je podvrsta OLED-a, razlikuje se od OLED-a po rasporedu piksela ili matrici, a prefiks AM ispred OLED važi za active-matrix ili aktivna matrica. AMOLED displej je prvi put upotrebljen 2010. godine u urešajima koje su proizvodile kompanije Samsung i HTC. Danas je AMOLED displej jedan od najpopularnijih na tržištu pa ga u svojim uređajima koriste Microsoft, Sony, Motorola i mnogi drugi. Najdalje je otišao Samsung, pa ćete većinu AMOLED oznaka pronaći upravo na njihovim uređajima.

Nokia 8 zvanično predstavljena! (VIDEO)

Super AMOLED ekrani daju odlčan kontrast i zasićene boje, što nije loše kada se gleda neki multimedijalni sadržaj. Zbog toga su verovatno i najbolji ekrani ako planirate da besumučno gledate filmove na vašem novom pametnom telefonu. S druge strane, prikaz teksta na njima nije baš uvek najprijatniji za oči pa se ne savetuju onima koji žele da svoje telefone pretvore u čitače elektronskih knjiga. Takođe, Super AMOLED ekrani mogu biti malo napadni jer imaju nešto jače osvetljenje, a kod nekih modela znaju da skrate uglove gledanja. Ujedno, nekima od vas neće se dopasti to što daju previše neprirodnu sliku.

koji tip ekrana je bolji?

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Oba tipa ekrana imaju svoje prednosti i nedostatke, a razlike između svakog od njih u praksi se često svode na suptilnosti. Neki ljudi između ova 2 ekrana uopšte ne mogu da primete bilo kakvu veću razliku, dok za neke mogu predstavljati ključnu razliku zbog koje se može odustati od kupovine određenog uređaja. Postoji i treća grupa u koju spadaju oni koji jasno vide razlike, ali im jednostavno ne igraju nikakvu ulogu u izboru svog budućeg telefona.

Krajnji zaključak je da se sve svodi na lične preferencije svakog kupca pojedinačno.

Recenzije Vesti
Prethodni članak
BlackBerry Motion se pojavio u prvoj reklami
Sledeći članak
Preuzmi aplikaciju, osvoji novčanu nagradu!
test