ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Koncept premium uređaj za 400$ više ne postoji!

Prošle godine u ovo vreme se uveliko pričalo o uređajima koji imaju performanse pravih flagship uređaja a koštaju ispod 400$. Takvi uređaji kojih su dobijali različite nazive, iPhone killer, flagship killer i slične nazive. Ti uređaji su zaista imali vrhunske performanse a koštali su znatno jefitnije od modela poznatih proizvođača kao što su Apple i Samsung.

Prošle godine je ovaj trend doživeo svoj vrhunac, pa smo imali prilke na tržištu da vidimo dosta novih proizvođača sa modelima ispod 400$. To su uglavnom bile nove kompanije koje su uspešno plasirale svoje proizvode bez mnogo ulaganja u marketing. Najjača reklama im je bila upravo cena koja je navela korisnike da pričaju o tim uređajima. Dok su sa druge strane Apple, Samsung i ostali poznati proizvođači i dalje prodavali svoje uređaje po cenama iznad 600$. Delovalo je kao da će se trend rasta cena zaustaviti, međutim da li je tako ispalo na kraju?

Google Pixel ostaje premijum

Trend premium uređaja sa cenom ispod 400$ započeo je Google sa svojim Nexus 4 uređajem 2012. godine. Google je počeo sa prodajom Nexus 4 uređaja koji je u to vreme imao zaista dobre performanse a cena je bila svega 300$. Zatim je Google lansirao Nexus 5 i Nexus 5X uređaje koji su i dalje imali odlične performanse a cena je bila prihvatljiva. I kod modela Nexus 5X se Google zaustavio jer su uređaji koji su se pojavili nakon toga Nexus 6 i Google Pixel imali poprilično visoke cene. Google se ipak opredelio da proda manje uređaja po višoj ceni jer će i profit na taj način biti veći.

Ali tada se u trku uključuju kineski proizvođači sa svojim modelima koji koštaju ispod 400$. Pravi predstavnici bi u ovoj grupi bili OnePlus i kompanija XiaoMi. OnePlus je svoj prvi model izbacio na tržište 2014. godine sa cenom od 300$. Uređaj je imao performanse pravog flagship uređaja, međutim već model OnePlus 2 ima cenu koja je za 10% viša od prethodnog modela. I dalje je to bio odličan odnos cene i kvaliteta ali se onda na tržištu pojavljuje model OnePlus 3 sa cenom od 400$. Uređaj koji ima zaista vrhunske performanse i pravi je predstavnik trenda flagship sa cenom do 400$.

Ostali proizvođači su primetili trend na tržištu i počeli su da proizvode modela koji koštaju ispod 400$ pa je tako ZTE predstavio svoj model Axon 7 a kompanija Huawei je napravila potpuno novi brand Honor i predstavila nam uređaj Honor 8, odličan uređaj koji je imao pristupačnu cenu.

Kompanija XiaoMi je sve vreme pratila svoj cilj i na tržište je izbacivala odlične uređaje lepog dizajna po veoma pristupačnim cenama kad se uzmu u obzir i specifikacije uređaja. Modeli koji su probili XiaoMi na tržište su XiaoMi Mi 4 i XiaoMi Mi5, vrhunski uređaji koji su koštali ispod 400$.

Predstavljen Huawei Honor 9

Očigledno da su kineski proizvođači uzeli veliki deo kolača pa je čak i kompanija Apple odlučila da se uključi u trku pa na tržište izbacuje najjeftiniji iPhone ikada iPhone SE, uređaj koji je koštao 400$.

I trend uređaja ispod 400$ se iznenada završava. Prekida ga jedan od glavnih predstavnika, kompanija OnePlus koja nas je navikla na uređaje odličnih performansi, ali nas je isto tako navikla na blagi rast cena uređaja. Poslednji njihov uređaj OnePlus 5 ima cenu od 480$ dok je cena u Evropi još veća i uređaj košta 500 eur. Model Honor 9 koji je naslednik Honor 8 takođe više ne spada u kategroiju uređaja sa cenom ispod 400$ jer mu je cena oko 500 eur.

Predstavljen je OnePlus 5 telefon! Pročitajte cenu i karakteristike ovog uređaja!

Proizvođači koji su imali ideju da proizvode vrhunske uređaje po nižoj ceni su se prepolovili, neki nisu prisutni na tržištu iz finansijskih razloga a većina je svojim uređajim podigla cena. Očigledno je većina shvatila isto što i Google. Nekima je ovaj trend poslužio da se probiju na tržište, jer inače u suprotnom nikada ne bismo čuli za većinu njih. Nama kao korisnicima ostaje da se nadamo da će se pojaviti neki novi proizvođači koji će iskoristiti isti ovaj trend.

Mobilnisvet.rs

Vesti
Prethodni članak
Samsung je možda upravo prikazao novi Galaxy Note 8 uređaj!
Sledeći članak
Vertu primoran da zatvori proizvodnju u Velikoj Britaniji
test