ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

ZTE u nezavidnom položaju nakon odluke SAD

Amerika nastavlja svoj rat protiv Kineskih proizvođača, nakon kompanije Huawei na udaru se našao ZTE. Nakon što je SAD zabranio izvoz proizvoda proizvedenih u SAD kompaniji ZTE, ZTE je naišao na još veći problem. Odluka se ne odnosi samo na hardver već i na softver a kako je Android platforma u vlasništvu Google pitanje je da li će ZTE dobiti zabranu korišćenja Android operativnog sistema.

Najave za 2019. godinu od kompanija Sony, Xiaomi i mnogih drugih – 5G telefoni

ZTE bi sigurno podneo sa određenim gubitcima nemogućnost korišćenja Qulacomm čipova, međutim ukoliko se ispostavi da ZTE neće koristiti ni Android to bi mogao da bude kraj ZTE u svetu pametnih telefona. Neki proizvođači su probali da naprave sopstvene operativne sisteme, međutim ta odluka se do sada pokazala kao loša, na primer Samsung poseduje operativni sistem Tizen ali ipak na većini svojih uređaja koristi Android. Čak je i MIcrosoft skoro rešio da ugasi svoj projekat i nakon te odluke ostala su samo dva primarna operativna sistema iOS i Android i oba su u vlasništvu kompanija iz SAD-a.

Google i Huawei šalju SMS u prošlost

Trenutno ZTE i Google vode razgovore o mogućim rešenjima, međutim ukoliko dođe do zabrane Qulcomm i Google će takođe biti na gubitku. ZTE godišnje proda 65 miliona uređaja od kojih Qualcomm čipsete ima između 50% i 65%. Prosečna cena Qualcomm čipseta je 25$ pa se prostom računicom dolazi do cifre od preko 500 miliona dolara manje prihoda za Qualcomm. Takođe treba napomenuti da Qualcomm itekako ima konkurenciju u proizvodnji čipseta jer Samsung i Huawei poseduje sopstvene čipsete. U kojoj meri će ova odluka SAD-a uticati na Američku kompaniju Qualcomm ostaje da vidimo.

Da podsetimo SAD na ovaj način kažnjava ZTE zbog kršenja zabrane izvoza proizvoda i usluga Severnoj Koreji i Iranu.

Da li bi ovakve odluke trebale da budu lekcija ostalim proizvođačima. Trenutno SAD drži monopol u svetu pametnih telefona, da li je vreme za novi operativni sistem koji će zameniti Android?

Mobilnisvet.rs

Proizvođači Vesti
Prethodni članak
OnePlus 6 predložite reklamu za novi uređaj!
Sledeći članak
Xiaomi Mi 6X – predstavljanje 25. aprila
test