ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Zašto je Telegram postao najtraženija aplikacija za dopisivanje?

Aplikaciju Telegram napravila su braća Durov, inače i osnivači najveće ruske društvene mreže VKontakte. Aplikacija na prvi pogled deluje kao kombinacija WhatsApp i Snapchat aplikacije. Po dizajnu i brzinu jako podseća na WhatsApp, a poseduje i neke opcije koje možemo naći na Snapchat aplikaciji.

Prvi utisak je da je Telegram čist klon WhatsApp-a, pored nekih osnovnih rešenja koje nas na prvi pogled podsete na WhatsApp tu su i opcije koje nam omogućavaju da vidimo status online kontakta, dodavanja slika, video zapisa, kontakta, lokacije i dokumenata u prepisku. Sve je to već viđeno u sličnim aplikacijama. Pored toga Telegram ima mogućost podešavanja samouništavajućih poruka gde možete odrediti vreme koliko će poruka biti dostupna, takođe već viđeno u Snapchat aplikaciji.

Šta je to što izvdaja Telegram od ostalih aplikacija?

Aplikacija koristi MTProto protokol, i kompanija koja stoji iza aplikacije tvrdi da je Telegram trenutno najbrža i najsigurnija javna aplikacija za dopisivanje. Kompanija je čak toliko sigurna u svoj proizvod da je nudila 200,000$ kao nagradu za razbijanje MTProto protokola. Ovo je neuobičajne potez, ako pogledamo sumu koja je pouđena, koji su do sada obično koristile velike kompanije  poput Microsoft-a.

Durov navodi da je motiv za pravljenje aplikacije ovog tipa našao u želji da napravi aplikaciju koju neće moći da kontrolišu ruske tajne službe.

Iz tog razloga aplikacija ima mogućnost pokretanja tajne prepiske sa bilo kojim kontaktom koji ima instaliran Telegram, i to sve bez ostavljanja traga na serverima kompanije. Takođe možete postaviti tajmer sa vremenom trajanja poruke. Nakon isteka vremena poruka se sama briše, a tajmer možete podesiti na period od 2 sekunde do jedne nedelje. Takođe kao ključ za kriptovanje poruka možete koristiti sliku, što aplikaciju čini mnogo manje ranjivom.

Osim toga aplikacija nudi mogućnost da od bilo kog desktop računara napravite Telegram client i da na taj način zaobiđete servere Telegrama. To je jedan od razloga zašto su sve druge aplikacije mnogo ranjivije od Telegrama.

Osim svega navedenog u postoji još jedna stvar koja izdvaja Telegram, a to je da Telegram radi kao neprofitna organizacija i da planira da tako i ostane. U uslovima korišćenja je navedeno da Telegram nikada neće naplaćivati svoje usluge, da nikada neće biti prodat drugoj kompaniji i da nikad neće prodavati prostor za reklame. Zašto je ovo bitno? Korisnici neće doći u situaciju kao sa WhatsApp-om da se pojavi strana kompanija poput Facebook-a i da kupi aplikaciju sa svim korisnicima i da na taj način dobije bazu korisnika i pristup serverima. WhatsApp je sada u vlasništvu Facebook-a a svi znamo za pravila NSA o prikupljanju podataka.

Korisnike Vibera očekuje nova opcija koja ga čini poverljivijim

Može se reći da je aplikacija Telegram napravljena iz jednog plemenitog cilja, a to je da se ljudima pruži mogućnost sigurnog dopisivanja i to potpuno besplatno.

Mobilnisvet.rs

Android Aplikacije iOS Vesti
Prethodni članak
Sluške o kojim svi pričaju, evo i zašto!
Sledeći članak
Samsung ima još jači Galaxy S8, ali neće moći svako da ga kupi (VIDEO)
test