ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Kako da proverite šta Facebook ima od podataka o Vama

Propust kompanije Facebook koji je iskoristila kompanija Cambridge Analytica još uvek zaokuplja pažnju kako medija tako i korisnika najpopularnije društvene mreže. Jedan broj korisnika je ravnodušan dok ipak ima i onih drugih koji su jako zabrinuti što se njihovi lični podaci mogu naći u tuđim rukama. Da li ima razloga za brigu ili ne, pa to je na svakom korisniku da proceni. Međutim da bi ste mogli da donesete odluku da li Facebook zna previše o Vama potrebno je da saznate šta to tačno ova društvena mreža poseduje od informacija.

Kako da saznate šta Facebook zna o Vama

Facebook je omogućio korisnicima da na svoj računar skinu sve informacije o sebi od kako su otvorili profil. Sledeći korake u daljem delu teksta moći ćete da na svoj računar skinete sve od podataka sa Facebook društvene mreže.

Prvi korak je slanje zahteva

Potrebno je da iz liste koja se nalazi sa desne strane od znaka “?” odaberete opciju Settings nakon čega će vam se otvoriti novi prozor u Vašem pretraživaču.

U novom prozoru na dnu strane je link sa tekstom Download a copy na koji je potrebno kliknuti nakon čega se otvara nov prozor gde je potrebno kliknuti na zeleno dugme sa tekstom Start my archive.

Nakon klika na yeleno dugme Facebook će vam tražiti da unesete vašu lozinku kako bi potvrdili vaš identitet. Nakon unošenja ispravne lozinke otvara se nov prozor gde je potrebno potvrditi preuzimanje arhive klikom na plavo dugme sa istim tekstom Start My Archive. Nako klika Facebook prikazuje obaveštenje da prikuplja podatke o vama i da će vam poslati email sa linkom na kome možete preuzeti vaše podatke.

Instagram vraća red u objave

Nakon zahteva Facebook će vas prvo mailom obavestiti da se podneli zahtev za preuzimanje podataka, a nakon desetak minuta stići će vam email sa linkom na kome možete preuzeti vaše podatke.

Nakon preuzimanja podataka na vašem računaru pojaviće se zip fajl koji je potrebno otpakovati, sadržaj koji ste dobili se nalazi u nekoliko foldera a da bi ste podatke videli potrebno je da pokrente index fajl nakon čega se u vašem pretraživaču otvara prozor sa podacima. Sa leve strane se nalaze kategorije, u prvoj koja se zove Profil se nalaze opšti podaci.

Mozilla je povukla svoje reklame sa Facebook-a

Ono što smo mi našli a što nam se ne sviđa je svakako spisak svih kontakata iz telefona. Pristup kontaktima je verovatno odobren prilikom instalacije Facebook aplikacije za Android.

Treba napomenuti da se podaci mogu razlikovati u odnosu na to šta ste sve dozvoli prilikom instalacije Facebook aplikacije. Korisnici koji su prilikom instalacije dozvolili i pristup SMS poruka imaće kompletnu istori SMS konverzacija.

Osim toga mogu se naći sve fotografije koje ste postavili na FB, prepiske sa kontaktima, logovanje sa vašim nalogom sa speicifikacijom IP adresa sa koje ste pristupali Facebook-u. Sve u svemu dobićete svaki trag koji ste napravili u okviru Facebook-a a i malo šire.

Još jedna interesantna kategorija je svakako Ads u kojoj možete videti u koju grupu korisnika spadate, i možda će vam biti malo jasnije zašto se neke reklame plasiraju baš vama.

Jedan od osnivača WhatsApp-a preporučio brisanje Facebook-a

Da li ima razloga za brigu je pitanje od kog smo počeli. Iako smo krenuli sa stavom “ko nema šta da krije nema razloga da se plaši”, kada smo pregledali podatke shvatili smo misao da se za slobodu govore ne bore samo oni koji nemaju šta pametno da kažu. Privatnost je nešto na šta bi svi trebali da imamo pravo kao i na slobodu govora. I naravno da će se uvek naći oni koji će reći ako želite privatnost zašto koristite društvene mreže, odgovor je svakako ne da bi sa Facebook-om podelili svoje kontakte i prepiske putem SMS-a. Kontakti i SMS su privatna stvar, i bez obzira što smo sigurno u nekom od prozora kliknuli na “I Agree” pri stavu smo da za takve podatke kompanije kao što su Facebook ne bi smele uopšte da imaju pravo da traže pristup. Čak i da nismo dali pristup kontaktima ili SMS porukama, ne sviđa nam se činjenica da je dovoljno da je bilo ko od naših prijatelja dao pristup i Facebook će doći do naših podataka preko našeg prijatelja bez uslova da mi kao vlasnici podataka možemo da utičemo na to.

Takođe treba napomnuti i činjenicu da su u fajlovima prikazani podaci koje nam je Facebook prikazao da ima o nama, ne treba zaboraviti da su možda neki podaci namerno izbačeni iz fajlova.

Mobilnisvet.rs

Društvene mreže Vesti
Prethodni članak
Naslednik iPhone X telefona će biti jeftiniji?
Sledeći članak
Mozilla je povukla svoje reklame sa Facebook-a
test