ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Biraš kako komuniciraš

U današnje vreme život bez mobilnog telefona deluje nezamislivo. Mobilni telefon postao je sastavni deo naših života. Sa druge strane niko od nas ne razmišlja o štetnosti korišćenja mobilnih uređaja. Naravno da preterano korišćenje mobilnih telefona loše utiče na korisnike u mnogo čemu, ali nas to neće navesti da prestanemo da ih koristimo jer su ipak one dobre stvari brojnije. S’obzirom na to nije loše imati par stvari na umu i pridržavati ih se.

  • Ono na šta malo korisnika obraća pažnju kod odabira telefona je nivo zračenja uređaja. Svaki uređaj zrači, međutim renomirani proizvođači vode računa o količini zračenja. Informacija koju bi trebalo da izguglate pre kupovine uređaja je SAR (Specific Absorption Rate). Gornje granice se razlikuju u zavisnosti od tržišta, Evropska unija je propisla kao gornju gramicu 2,0W/kg na 10g tkiva. Treba napomenuti da je najizloženije tkivo koje je najbliže uređaju.
  • Punjači – veliki broj požara izazivaju upravo punjači mobilnih telefona. Dakle neki savet za bezbedno korišćenje bi bio da se telefon puni isključivo dok vam je u vidokrugu, dakle nikako tokom spavanja i nikako u prostoriji u kojoj nema nikog. Punjenje telefona tokom noći, osim što može da izazove požar, znatno skraćuje radni vek baterije.
  • Razgovor i kucanje poruka tokom upravljanja vozilom – mislimo da ovde zaista nije potrebno dodatno objašnjenje ali ajde da se malo pozabavimo nekim statistikim podacima.  Neka istraživanja pokazuju da je kod preko 20% saobraćajnih nezgoda uzrok upravo korišćenje mobilnog telefona. Merenja pokazuju sledeće brojke, kad je u pitanju vrime kada vozač ne gleda u put ispred sebe zbog korišćenja mobilnog telefona podaci su sledeći: kucanje poruke (23,3 s), pretraživanje imenika (8,2 s) i pozivanje (7,8 s). Kada ove cifre pretvorimo u pređeni put pri brzini od 60km/h za 2 sekunde pređeni put je oko 30 metara. Dakle u prosečnom kucanju poruke od 23,3 sekunde prelazite na slepo preko 300 metara, da li bi se usudili da vozite 300 metara sa povezom preko očiju!? Da znamo već odgovor, vi ste iskusan vozač a i mnogo brže kucate poruke, ok umanjite recimo da sve to utiče 10 puta na situaciju, umanjite pređeni put u odnosu na prose 10 puta, on sada iznosi 30 metara, i vratimo se opet na isto pitanje, da li bi ste vozili auto brzinom od 60km/h 30 metara sa povezom preko očiju!? Ukoliko imate potrebu za hitnim pozivom ili porukom, zaustavite vozilo, obavite poziv ili otkucajte poruku i nastavite dalje bezbedno.

U klipu se nalaze informacije koje se tiči zračenja, možda zračenje nije toliko štetno kao sve prethodno navedeno, ali pogledajte klip, možete dosta toga da uradite da umanjite zračenje tokom korišćenja mobilnog telefona. Kampanja kompanije Telekom Srbija u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

MTS Operateri
Prethodni članak
Samsung slučajno objavio snimak Galaxy S8 telefona? Ako ovako bude izgledao, iPhone je prošlost (VIDEO)
Sledeći članak
Teslin vremeplov u pet najboljih projekata u Evropi u oblasti nauke i obrazovanja!
test