ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Uspon Samsung Galaxy serije, kada i kako je sve počelo?

Samsung Galaxy S8 je podigao prašinu ove nedelje, ali kakav je bio put od prvog Galaxy uređaja do danas. Kada i kako je sve počelo, mnogo su zaboravili, hajde da se podsetimo.

Za početak, da li ste znali da je prethodnik današnjeg Galaxy uređaja, odnosno prvi Galaxy koji je napravljen ujedno i prvi Android uređaj koji je kompanija Samsung napravila.
Samsung I7500 je čukundeda današnjeg Galaxy S8 telefona. I7500 izašao je samo mesec dana nakon prvog ikada napravljenog Android telefona. Može se reći da je Samsung uz Android od njegovog samog nastajanja.

I7500 je radio na Android 1.5 Cupcake, sa jednim procesorom od 528MHz i 128MB RAM memorije. Uređaj nije imao glasovno pozivanje, kao ni bluetooth, flash podršku (u to vreme su ljudi želeli da imaju flash na svojim telefonima).

Ali od stvari koje su bitne imao je AMOLED displej koji će kasnije postati osnovna karakteristika njegovih potomaka uz dodatak TouchWiz koji nije bio dostupan na prvom Galaxy uređaju.

Ako bi se osvrnuli na to vreme, TouchWiz korisnički interfejs bio je dostupan na skoro svim telefonima koji su imali touch screen, pa čak i na feature telefonima kao što su S8000 Jet. Ali ovaj dodatak je najviše dominirao na Samsung uređajima koji su radili na Windows Mobile ili Symbian platformi.

Galaxy uređaj morao je da se izbori za svoje mesto pored tadašnjih zvezda Omnia HD (Symbian S60) i Omnia II (Windows mobile). Oba uređaja Omnia imala su TouchWiz, ali ni jedan od operativnih sistema nije bio prilagođen za moderan touch korisnički interfejs.

Možda niste znali, ali Android takođe u stratu nije bio predviđen za touchscreen.

Tada Apple iPhone izlazi na tržište i Android razvojni tim je morao da menja svoj smer. I to je osnovni razlog zašto su prve verzije Androida, kao što je Cupcake, bilo toliko siromašne.

Nekoliko meseci nakon Galaxy uređaja, Samsung izbacuje na tržište svoj drugi Android telefon – Galaxy Spica. Telefon je nazvan po najsvetlijoj zvezdi iz sazvežđa Virgo. Pretpostavljalo se da će Samsung celu seriju nazivati po galaksijama i zvedama, ali se nažalost ta praksa nije zadržala.

Spica je bio uređaj nižeg ranga čak i od Galaxy uređaja. Tada se sumnjalo da će Samsung koristiti Android na svojim uređajima niže klase.

Ali na kraju su Galaxy i Android pobedili. Više se nisu spominjali Omnia ni Symbian a ni Windows verzija. A Galaxy postaje centralni igrač, i najprepoznatljiviji Android telefon do sada.

Samsung Galaxy S8 i S8+ karakteristike

Za takav razvoj događaja sigurno je dosta zaslužan I9000, a ubrzo se Galaxy porodici pridružuje i Note. Ali Note zajedno sa S8500 wave su uređaji za neku drugu priču.

Mobilnisvet.rs

Proizvođači Samsung Vesti
Prethodni članak
Novi Alcatel Flash dolazi sa 4 kamere i procesorom sa 10 jezgara
Sledeći članak
Da li znate kako ispravno da napunite telefon i na koji način duže da sačuvate kvalitet baterije?
test