ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Sony predstavio Xperia XZ2 i XZ2 Compact – specifikacije, dizajn, cena

Sony definitivno ima uređaje koje korisnike ne ostavljaju ravnodušnim. Mišljenja su podeljena. Ista stvar deli korisnike, a to je dizajn uređaja koji Sony dugo nije menjao. Upravo je dizajn i izdvajao Sony uređaje od uređaja ostalih proizvođača. Sony pametni telefoni su prepoznatljivi po svom “pravougaonom” obliku. Međutim sa novim modelima Sony je definitivno rešio da dizajn malo prilagodi današnjim trendovima. Promene u dizajnu nisu velike na prvi pogled, ali su definitivno najveće u poslednjih par godina.

Dizajn Sony Xperia XZ2 i XZ2 Compact

Njaveća promena u dizajnu novih uređaja vidi se u promenjenom odnosu stran. Sony je za svoje ovogodišnje flagship modele odabrao ekrane koji imaju odnos strana 18:9. Osim promenjenog odnosa strana, promenjen je i odnos ekrana i kućišta, novi modeli imaju znatno tanje ivice oko ekrana pa samim tim deluju dosta modernije. I zadnja strana uređaja je pretrpela promene pa tako ovogodišnji modeli nemaju ravnu zadnju stranu već je ona malo zakrvljena. Zakrivljena zadnja strana je dovela do toga da uređaj deluje malo “deblje” u odnosu na prethodne modele.

Obe verzije na prednjoj strani imaju Gorilla Glass 5 staklo, kao i metalni ram dok se materijal korišćen na zadnjoj strani razlikuje. Xperia XZ2 na zadnjoj strani ima staklo a zadnja strana verzije Compact je napravljena od mat plastike. I boje se razliku u zavisnosti od verzije uređaja. Xperia XZ2 će biti dostupna u Liquid Silver, Liquid Black, Deep Green i Ash Pink. Verzija Compact će se proizvoditi u White Silver, Black, Moss Green i Coral Pink. Oba uređaja poseduju čitač otiska prsta sa zadnje strane ispod glavne kamere. Takođe obe verzije imaju IP65/IP68 sertifikat koji garantuje otpornost na vodu i prašinu.

Nokia 7 Plus i Nokia 8 Sirocco predstavljeni u Barseloni

Ekran i zvuk

Razlog za smanjivanje ivica je pravljenje prostora za novi ekran koji je FHD+ sa podrškom za HDR. Sony je definitivno akcenat stavio na zabavu i upravo zbog zabave imamo mogućnost da vidimo nove funkcije kao što su “X-reality for mobile”. Opcija koja omogućava da sadržaj dostigne HDR nivo dinamike. Dakle na oba modela korisnici će moći kako da uživaju u HDR sadržajima tako i da “obične” sadržaje uz pomoć opcija gledaju u kvalitetu koji če biti skoro kao HDR. Koliko će ova opcija zaista uspeti da prilagodi i promeni sadržaj još uvek nije poznato i ostaje nam da vidimo testove kojih će sigurno biti.

Dijagonale ekrana su 5,7 inča kod XZ2 modela i 5 inča kod Compact verzije. Još jedna opcija koja je napravljena kako bi povećala zabavu kod korišćenja uređaja je Dynamic Vibration System. Nova opcija će analizirati zvuk tokom gledanja videa ili igranja igara, i na osnovu zvuka uređaj će proizvoditi blage vibracije koje bi trebalo da pojačaju osećaj tokom korišćenja uređaja.

Stiže Huawei Enjoy 8 – uređaj iz srednje klase sa dve kamere na poleđini

Zvuk je i do sada bio odličan na Sony uređajima, međutim Sony tvrdi da će stereo zvučnici nazvani S-Force Front Surround” proizvoditi najglasniji zvuk ikada.

Čipset i memorija

Oba uređaja pokreće Snapdragon 845 koji je znatno poboljšan u odnosu ne prethodni Snapdragon čipset. Najznačajnije poboljšanje se odnosi na procesor Kryo 385 koji sada radi na 2,8GHz što je dosta brže u ondosu na 2,45GHz na koliko je radio procesor iz Snapdragon 835 čipseta. Poboljšan je i grafički procesor Adreno 630 koji će navodno raditi obradu grafike za 30% brže nego Adreno 620. Osim brže obrade Adreno 630 bi trebalo da bude i efikasniji u potrošnji energije sa uštedom od 30%.

Snapdragon 845 se tek pojavio na tržištu i to u Samsung Galaxy S9 uređajima, dakle još uvek nije testiran, ako je verovati informacijama koje su se pojavile do sada Snapdragon 845 će se definitivno naći u svim flagship uređajima ove godine.

Kamera

Jedna od značajnih promena kada govorimo o Sony uređajima napravljena je upravo na kamerama koje poseduju Sony Xperi XZ2 i XZ2 Compact. Kamera koju koriste uređaje je prva kamera koja će imati opciju snimanja video zapise u 4K HDR kvalitetu. Poboljšanje kamere je opravdalo HDR ekran na uređaju. Zahvaljujući HDR ekranu korisnici će moći da gledaju video zapise koje su snimili u 4K HDR kvalitetu na svojim Xperia XZ2 uređajima. HDR snimci imaju mnogo izraženije detalje kako na veoma svetlim tako i na veoma tamnim delovima videa.

Istraživanje kompanije Motorola pokazalo alarmantne rezultate

Xperia XZ2 i XZ2 Compact početak prodaje i cena

Sony je najavio početak prodaje za mart međutim izostala je informacija o ceni uređaja. Prošlogodišnji modeli XZ1 i XZ1 Compact su na početku prodaje imali cene od 700$ i 600$ pa se nagađa da će i ovogodišnji modeli imati slične cene kada počne prodaja. Moguće je takođe da cene malo porastu u odnosu na prošlogodišnje modele zbog trenda rasta cena svih uređaja na tržištu.

Mobilnisvet.rs

Proizvođači Sony Vesti
Prethodni članak
MWC 2018: Alcatel predstavio tri nova telefona – cena ispod 200 evra!
Sledeći članak
MWC 2018: Nokia 7 Plus – najbolji telefon iz srednje klase!
test