Izvor: Shutterstock

Nakon novog skandala s Facebook-om, korisnicima se preporučuje da provere aplikacije koje imaju pristup podacima na Facebook-u i koje mogu da objavljuju sadržaj na vremenskoj liniji.

Nedavni slučaj u kojem su se analitičke i oglašivačke kompanije dokopale podataka o više od 50 miliona korisnika Facebooka na osnovu kojih su mogle predvideti i uticati na preferencije birača na izborima, odnosno plasirati im oglase koristeći podatke koje nisu smele da imaju, još jednom pokazuje kolike, neočekivane, opasnosti vrebaju na ovoj društvenoj mreži.

Te su podatke korisnici zapravo sami dali, ali ne direktno ovim kompanijama koje su ih iskoristile, već aplikaciji jednog profesora psihologije koji je na osnovu tih podataka trebalo da izradi lične profile tih ljudi, ali on ih je prosledio drugim kompanijama, čime je prekršio pravila Facebooka, piše Zimo.

Korisnici, naravno, nisu uopšte znali ko i zašto koristi njihove podatke, a tokom godina više od dve milijarde korisnika Facebooka brojnim je aplikacijama dopustilo pristup svojim podacima. Deo tih aplikacija možda se više ne koristi, ali korisnici su verovatno i zaboravili na sve te aplikacije kojima su pristupali korišćenjem profila na Facebook-u i kojima su dali razna dopuštenja.

Iako Facebook, dakle, ne dopušta deljenje tih podataka, praksa se pokazala drugačijom, tako da, poučeni iskustvom aplikacije za test ličnosti, ne možete tačno znati ko sve ima vaše podatke i šta s njima radi.

Nakon ovog incidenta u Facebook-u će se sigurno baciti na dublje istraživanje problema, a dok čekamo da se Zakerbergova ekipa oglasi, bilo bi poželjno proveriti kojim smo sve to aplikacijama dali pristup našim podacima.

Za proveru aplikacija potrebno je ići na Podešavanja i onda odabrati Aplikacije. Tu će vam se prikazati kojim ste sve aplikacijama dali dopuštenje pristupu vašim podacima te urediti određena podešavanja vezana za igre, web-mesta, dodatke i aplikacije, te način na koji ih koristite.

Korisno je svaku aplikaciju otvoriti posebno i videti kakva sve imaju dopuštenja, te ćete se verovatno iznenaditi kada vidite da te aplikacije imaju dopuštenje npr. objavljivati sadržaj na vašoj Vremenskoj crti i u Novostima.

Iako mnoge od tih aplikacija imaju ova dopuštenja godinama i verovatno ste zaboravili na njih, sada je pravi trenutak za njihovu “inventuru” i promenu podešavanja, odnosno brisanje nekih od tih aplikacija koje više ne koristite, piše Zimo.

Facebook prisluškuje, evo kako i kako to sprečiti

Mobilnisvet.rs/N1