ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Predstavljen iPhone X – dizajn, karakteristike i cena!

Pre deset godina je predstavljen prvi iPhone smartphone. Predstavio ga je lično Steve Jobs kao revolucinarni uređaj za to vreme. Uređaj koji je imao pristup internetu, karakteristike koje je imao iPod a pored svega je bio i zaista dobar mobilni telefon.

Juče smo imali prilike da gledamo predstavljanje modela koji je predstavljen nakon deset godina od prvog predstavljenog uređaja pa je iz tog razlog nazvan iPhone X.

Dizajn

Hteli mi to da priznamo ili ne, informacije i slike koje su se pojavljivale nedeljama ranije su pokvarile doživljaj samo predstavljanja uređaja. Slike uređaja su se pojavile pre nekoliko nedelja pa na samom događaju nismo videli ništa neočekivano. Ono što izdvaja iPhone X od prethodnih modela Apple kompanije je “edge to edge” ekran. Osim samog dizajna displeja, iPhone X je prvi iPhone koji ima AMOLED ekran. Dijagonal ekrana 5,8 inča a rezolucija je 2436 x 1125 piksela. Što se tiče samog dizajna, Apple nije prikazao ništa što već nismo videli. Trend “edge to edge” displeja je pokrenuo kineski proizvođač XiaoMi još prošle godine svojim modelom Mi Mix. Nakon dobrog prihvatanja od strane korisnika ostali proizvođači su krenuli sa trkom u tom smeru, pa su ovaj trend ispratili LG, Samsung, Essential a evo sada i Apple. Dakle što se tiče dizajna displeja Apple kasni jednu godinu za kineskim proizvođačem XiaoMi.

Što se tiče karakteristika displeja koji ima iPhone X, Apple je dodao opciju True Tone koju su prvi put primenili na iPad Pro uređaju. Ova opcija omogućava da uređaj sam podešava nijanse boja u zavisnosti od spoljašnjeg osvetljenja. Podrška za HDR10 i Dolbz Vision su omogućene.

OnePlus u želji da iskopira iPhone doveo sebe u nezavidnu situaciju

Kućište novog iPhone X telefona napravljeno je od nerđajućeg čelika, dok je zadnja strana uređaja od ojačanog stakla. Apple tvrdi da je staklo koje se nalazi na zadnjoj strani uređaja najizdržljivije staklo koje se može naći na jednom telefonu. Staklo je upotrebljeno kako bi bila omogućena opcija Qi bežičnog punjenja uređaja. “Power” dugme je kao što su i tvrdili određeni izvori produženo u odnosu na ptehodne modele i dodata je prečica pa se tako sada duplim klikom na “Power” dugme pokreće Apple Pay servis. Kao i prethodni model i iPhone X nema klasičan priključak za slušalice pa će u prodajnom paketu dolaziti i dongle koji će omogućiti korisnicima korišćenje klasičnih slušalica.

Uređaj će biti dostupan u dve boje, space gray i silver.

Face ID – prepoznavanje lica

Kao što se i predpostavljalo, Apple nije uspeo da smesti senzor za otisak prsta u displej a kako je izbačen “Home” taster, Apple je odlučio da izbaci i skeniranje otiska prsta. Ono što je ostalo u odnosu na prethodni model je Face ID odnosno prepoznavanje lica korisnika. IPhone X ima unapređenu verziju pa senzori u kombinaciji sa softverom uređaja sada skeniraju lice u tri dimenzije i 30 000 tačaka pa je skoro nemoguće prevariti Face ID sa odštampanom fotografijom korisnika. Šansa da će neko drugi otključati uređaj skeniranjem svog lica je 1 : 1 000 000.  Takođe Face ID će se koristiti i kao sigurnosna mera kod plaćanja putem Apple Pay servisa.

Software i interfejs – Animoji

Izbacivanje “Home” tastera je donelo zanimljive promenu u softveru uređaja. Otključavanje uređaja se sada može pokrenuti dodirivanjem displeja ili podizanjem uređaja. Ono što je zanimljivo je da se sada do “Home screen” stiže pokretom ruke od gornje ka donjoj ivici ekrana a aplikacije se otvaraja pokretom u suporotnom smeru. Ono što nas zanima je da vidimo kako će uređaj razlikovati skrolovanje tokom gledanja neke strane na interentu od pokreta za odlazak na “Home screen”.

Kao jedna od novina u softveru koja je predstavljena su Animoji. Animoji su zapravo animirani emotikoni koji se pokreću pokretima vašeg lica. Aplikacija skenira vaše lice u 50 tačaka i na osnovu vaših pokreta animira emotikone. Ova opcija će biti dostupna u iMessage.

Hardware

Kao što se i očekivalo sa predstavljanjem iPhone X uređaja Apple je predstavio i novi čip koji nosi naziv A11 Bionic. Čipset ima ukupno šest jezgara, 2 jezgra koja se koriste kada je uređaju potrebna brzina i 4 jezgra koja uređaj koristi kako bi uštedeo potrošnju energije. Sva jezgra čipseta mogu raditi u istom trenutku. Inače jezgra koja se koriste kada je uređaju potrebna velika brzina su brža za 25% od jezgara koje ima šipset A10 dok su ostala četiri jezgra imaju za 70% bolje performanse. Takođe iPhone X ima novi grafički procesor koji je Apple sam razvio i koji je brži od prethodnog za 30%. A11 čipset će sigurno moći da podrži sve igrice i aplikacije koje će se pojaviti u narednom period a pored toga A11.

Memorija za skladištenje podataka se kreće od 64GB, dok je za one zahtevnije korisnike napravljen i model koji će imati 256GB na raspolaganju.

Uporedne karakteristike Nokia 8, OnePlus 5, Galaxy S8, iPhone 7 Plus

Kamera

Kao i do sada, kamera je jedna od bitnijih stavki na iPhone uređaju. iPhone X ima istu kameru kao i iPhone 8 Plus, dakle dualna kamera koju čine dva senzora od 12MP. Senzor koji ima sočivo f/1.8J se koristi u svim uslovima, dok je za telephoto efekat zadužen senzor koji poseduje sočivo f/2.4 sa 2X zumom. Senzori su jači nego na prethoodnim modelima pa je sada moguće snimati video u 4K kvalitetu sa 60 frejmova u sekundi. Ono što je takođe zanimljivo kod nove kamere je što sada oba senzora imaju optičku stabilizaciju slike što omogućava jasnije slike čak i kada se koristi zumiranje pri slabom osvetljenju.

Od opcija tu je naravno i portret mod kome je dodata opcija podešavanja osvetljenja. Ova opcija zaista omogućava pravljenje zaista impresivnih portreta.

Evo nekih primera:

Sada je po prvi put portret mod slikanja omogućen i na prednjoj kameri od 7MP. Tokom korišćenja portret moda koristi se i TrueDepth kamera uz standardnu prednju kameru kako bi se omogućio bokeh efekat ili kako bi se podešavalo osvetljenje fotografije.

Baterija i bežično punjenje

Na predstavljanju Apple nije otkrio koji je kapacitet baterije koju poseduje iPhone X, ono što je poznato je da će navodno baterija na iPhone X modelu trajati 2 sata duže nego na iPhone 7 uređaju.

Dve opcije koje su dodate a koje korisnici iPhone uređaja odavno čekaju su Qi bežično punjenje kao i brzo punjenje.

Brzo punjenje omogućava da se za 30 minuta baterija napuni do 50%. Qi bežično punjenje omogućava da se uređaj puni na svim Qi punjačima. Naravno Apple je spremio svoj bežični punjač koji je nazvan AirPower a koji poseduje dovoljno prostora i snage da na njemu u istom trenutku punite iPhone X, Apple sat kao i bežične slušalice AirPods (koje moraju biti smeštene u posebno kućište za punjene).

Cena i početak prodaje

Kao što se i očekivalo, iPhone X neće biti jeftin, jeftinija verzija sa 64GB memroije će koštati 999$ dok će skuplja verzija sa 256GB koštati 1149$. Pretprodaja i rezervacija uređaja počinje 23. oktobra a uređaj će biti u prodaji od 3. novembra ove godine.

Da li će iPhone 9 biti najbolji Samsungov telefon?

Mobilnisvet.rs

Apple Proizvođači Vesti
Prethodni članak
Parodija na novi iPhone X (VIDEO)
Sledeći članak
Facebook testira novu opciju “Instant Video”
test