Foto:miui.com

Jedan od najvećih izazova kada su  baterije kod Android uređaja u pitanju su aplikacije koje aktiviraju pametni telefoni i kada ga vlasnik ne koristi, kako bi skinule određeni update. Posledice rada takvih aplikacija nazivaju se „wakelocks”, koje konstantno aktiviraju uređaj, budući da vuku informacije iz telefona. Ova funkcija sprečava uređaj da uđe u dublji „sleep mode“, koji bateriju čuva od trošenja.

Do sada je predstavljen veći broj aplikacija koje su imale za cilj da spreče „wakelocks“, ali sada Google u najnovijem Android 8.1 Developer Preview-u donosi aplikaciju za baterije koja prijavljuje aplikacije koje izazivaju ovakve posledice. Upozorenje se prikazuje u podešavanjima za bateriju u obliku crvene ikonice, a sa imenom napadne aplikacije, te načinom na koji troši bateriju. Klik na upozorenje daje opciju ispravljanja ovog problema.

Napravljen prvi mobilni telefon kome nije potrebna baterija!

Još uvek nije poznato da li će nova funkcija sigurno postati deo Android 8.1 verzije, kada nova verzija operativnog sistema bude lansirana, ali se svakako radi o zanimljivom projektu kompanije Google, koji će se sigurno naći na Androlid uređajima.

Da li znate kako ispravno da napunite telefon i na koji način duže da sačuvate kvalitet baterije?

Mobilnisvet.rs/Android Authority