ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Napravljen prvi mobilni telefon kome nije potrebna baterija!

Od dana kada je proizveden prvi mobilni telefon 1973. godine do sada tehnologija je dosta napredovala u ovom polju. Prvi mobilni telefon koji je proizvela Motorola omogućavao je korisnicima svega 30 minuta razgovora a da bi se baterija napunila bilo je potrebno čak 10 sati.

Danas se mobilni telefoni dosta razlikuju, osim zaista mnogo opcija koje poseduju, baterije traju i do dva dana a za punjenje je potrebno svega 2 sata. Ipak, ako se uzme u obzir činjenica da je mobilnom telefonu i dalje potrebna baterija kako bi radio, i da ih punimo svakodnevno deluje da je malo toga urađeno na ovom polju jer ipak je prošlo skoro pola veka od prvog mobilnog telefona. Mobilni telefoni su dobili dosta korisnih opcija ali i dalje ih moramo puniti svakodnevno kao i 1973. godine.

iOS 11 beta verzija dostupna za download. Da li je instalirati?

Sve ovo će možda promeniti istraživački tim Univerziteta u Sijetlu koji predvodi Vamsi Talla. Tim je uspeo da napravi prototip mobilnog telefona koji može da obavlja poyive koristeći energiju koja se nalazi u ambijentu oko uređaja. Tim je odlučio da ovu tehnologiju primeni upravo na mobilnim telefonima jer su upravo mobilni telefoni uređaji bez kojih ne napuštamo kuću.

Kojim telefonima su korisnici najzadovoljniji?

Da bi sve ovo bilo moguće tim je morao da krene od samog početka, i da prilagodi uređaj da potrošnja energije bude što manja.

Jedna od stvari koja je promenjena na prototipu je da uređaj vrši prenos glasa analognim putem.

Takođe primenjena je tehnologija koju su koristile ruske tajne službe kod prisluškivanja. Rusi su koristili tehnologiju gde su posebnim radio talasima napajali uređaje koji su korišćeni za prenos zvuka i na taj način su omogućili da prislušni uređaji rade bez baterija. Ovo znači da će bazne stanice i dalje morati da imaju izvor energije ali istraživački tim tvrdi da bi ulogu bazne stanice mogli da preuzmu repetitori operatera koji bi mogli da emituju posebne radio signale koji bi napajali uređaje.

Prototip koji je napravljen poseduje samo tastere za okretanje brojeva i led svetlo, ali već je u planu proizvodnja uređaja koji će posedovati E-ink displej tako da bi sledeće verzija prototipa mogla da prima i šalje tekstualne poruke.

Da li znate koji su to telefoni kojima najduže traje baterija? Otkrivamo prvih 6, iPhone nije među pobednicima!

Mobilnisvet.rs

Vesti
Prethodni članak
iPhone 8 maketa (VIDEO)
Sledeći članak
Samsung Galaxy S8 i S8+ zaštitne futrole (VIDEO)
test