ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Na šta se odnosi SE kod telefona iPhone SE?

Navode se različita značenja kada je ovaj Apple telefon u pitanju. Kako se sama kompanija dugo nije izjašnjavala za značenje ove oznake SE, dosta toga se pretpostavljalo. Mnogi su navodili da je u pitanju „still expensive“ s obzirom da je na prvi pogled delovalo kao da Apple i nije puno snizio cenu na ovom modelu. Navodilo se da je u pitanju i „Samsung’s enemy” pošto je model iPhone SE izašao na tržište otprilike u isto vreme kada i najnoviji modeli ove južnokorejske kompanije.

Međutim, nedugo nakon ovih i mnogih drugih nagađanja, čelnici kompanije Apple daju objašnjenje za značenje SE u nazivu ovog modela telefona. Ukoliko se odlučite za ovaj telefon, znajte da ste se odlučili za iPhone Special Edition (SE).

Za iPhone SE stvarno i možemo reći da je posebno izdanje koje predstavlja neki mix 2 poznata modela kompanije Apple. Sa izgledom kao kod iPhone 5s ali sa unutrašnjošću kao iPhone 6s. Apple se odlučio na ovaj SE model zbog korisnika kojima su ekrani od 4.7” i 5.5” bili veliki ali zbog veličine nisu želeli da se odreknu korišćenja iPhone.

Kada smo rekli da je unutrašnjost iPhone SE kao i kod 6s modela, mislili smo na:

  • 64-bitni Apple A9 procesor sa ugrađenim M9 koprocesorom koji nudi veću brzinu posebno ukoliko volite da igrate igrice na telefonu;
  • Retina blic, koji će ceo vaš ekran pretvoriti u blic prilikom fotografisanja selfija;
  • kameru od 12 MP sa mogućnošću snimanja vrhunskih video snimaka kao i sa mogućnošću bržeg fokusiranja;
  • internom memorijom od 16 GB do 64 GB;
  • Apple pay mobilnu aplikaciju za plaćanje;
  • uvek dostupnu Siri aktivaciju glasom.

I jedno od ključnih stavki koju dobijate ovim telefonom a nije kao kod drugih modela, jeste manji ekran veličine 4”.

Tako će vas sam dizajn ovog modela na prvi pogled podsetiti na neke od drugih modela kao što je 5 ili 5s model sa nekim manjim izuzecima kao što su zakošene ivice i gravurom od nerđajućeg čelika sa zadnjeg dela gde je logo Apple. Što se boja tiče, ovaj model  je dostupan u istim bojama kao 6s a to su svemirsko siva, srebrna, zlatna i roze zlatna.

Ako ste u dilemi, da li da kupite telefon koji izgledom gotovo u potpunosti podseća na 5s onda obratite pažnju na boju koju ćete kupiti. 5s model ne dolazi u roze zlatnoj boji za razliku od iPhone SE i tako neće biti zabune koji telefon imate.

Korisnici ovog telefona kažu da držanjem iPhone SE u ruci imate premium osećaj jer se kvalitet ni malo nije promenio ali je manji ekran omogućio da palcem možete bez problema da dodirnete svaki deo ekrana, pa ćete zbog toga većinu radnji moći da obavljate korišćenjem samo jedne ruke.

I ovde se srećemo sa Touch ID tehnologijom koja je u potpunosti preuzeta od 5s modela . Preciznost ovog senzora je dosta visoka kao i njegova brzina.

Sitnice  koje izostaju na ovom modelu kao što su Touch 3D odnosno sposobnost da ekran prepozna jačinu pritiska. Ovaj nedostatak nije presudan za korišćenje ovog telefona ali se navodi kao minus ne toliko zbog funkcionalnosti koliko zbog inovacija i nekih budućih funkcija.

Takođe je nezgodno to što ovaj model nema mogućnost nadogradnje interne memorije, pa dobro razmislite koliko GB u osnovom modelu vam je dovoljno 16 ili 64. Ono što je dobro jeste da sve svoje kontakte, fotografije, video snimke možete čuvati u internet servisima direktno sa telefona tako da malo interne memorije možda i ne predstavlja toliki nedostatak.

Zašto da se odlučite za iPhone 6?

Da ne izostavimo jednu od najvažnijih stvari kod jednog telefona. Baterija na iPhone SE od 1624 mAh je unapređena i donosi gotovo identično trajanje kao i kod 6s modela iako ima manji kapacitet u odnosu na prethodnika. Dužem trajanju baterije svakako doprinosi manji ekran.

Trajanje baterije zavisi i od potrošnje aplikacija ali recimo da u toku noći punite telefon i aktivno ga koristite tokom celog dana, uveče će baterija biti negde na polovini svog kapaciteta. Iako telefon ne podržava brzo punjenje, baterija se dosta brzo puni.

Bez problema se može reči da je iPhone SE dosledan naslednik svojih prethodnika.

Nemojte da vas zavara što su mnogi u vreme kada pojavio na tržištu govorili da je ovaj model “iPhone za sirotinju”. Cena je daleko pristupačnija nego kod drugih modela, ali je kvalitet itekako prisutan i kod iPhone Special Edition modela.

Šta je sve novo kada je iPhone 7 u pitanju?

Mobilnisvet.rs

Apple Proizvođači Recenzije Vesti
Prethodni članak
Zašto je Samsung Galaxy S7 bolji od drugih telefona?
Sledeći članak
Nokia 230 – telefon novije generacije koji dolazi sa klasičnom tastaturom
test