Foto:chiefexecutive

Mark Zakerberg CEO Facebooka konačno je prekinuo ćutanje posle skandala koji je nastao zbog toga što je Cambridge Analytica mogla da prati 50 miliona korisnika Facebooka, tako što je imala pristup njihovim profilima bez dozvole. Cambridge Analytica je, navodno, dobila podatke od rusko-američkog profesora Univerziteta iz Kembridža (Aleksandar Kogan) koji je uspeo da ih dobije lažnim obećanjem da će koristiti podatke samo za svrhe istraživanja. Firma je suspendovala i izvršnog direktora Cambridge Analytice, Aleksandera Niksa, nakon što ga je skrivena kamera uhvatila da prerušenim novinarima govori da može da ošteti reputaciju političara koristeći se prljavim trikovima. Takođe, on je tvrdio da je bio odgovoran za Trampovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Edward Snowden na Twitter-u: Facebook je špijunska kompanija

Sada je Zakerberg priznao da je Facebook napravio greške. On je predstavio plan iz tri dela, kako bi se osiguralo da Facebook više neće rizikovati sa ličnim podacima korisnika.

“Mi imamo odgovornost da zaštitimo vaše podatke, a ako to nismo u stanju onda ne zaslužujemo da vam služimo. Radim na tome da razjasnimo tačno šta se desilo i kako da se pobrinemo da se to više ne ponovi. Dobra vest je da su najvažnije akcije za sprečavanje da se ovo više ne ponovi, preduzete godinama unazad. Ali, takođe smo načinili i greške, tako da je potrebno još posla i moramo da zasučemo rukave kako bismo ga obavili”, istakao je Zakerberg.

“Ovo predstavlja narušavanje poverenja između Kogana, Cambridge Analytica-a i Facebooka. Ali je istovremeno i narušavanje poverenja između Facebooka i ljudi koji dele svoje podatke sa nama i koji očekuju da ćemo mi te podatke štititi”, naveo je CEO Facebooka.

Facebook je sada pod istragom FTC-a, zbog mogućeg kršenja Odluke o saglasnosti iz 2011. godine, koju je društvena mreža potpisala . Uredbom je navedeno da korisnici Facebooka moraju da daju dozvolu pre nego što se njihovi lični podaci koriste na bilo koji način. Facebook je navodno otkrio da su podaci korišćeni od strane Cambridge Analytica-a još u 2015. godini, ali da korisnici o ovome nisu obavešteni.

Proverite aplikacije kojima ste dozvolili pristup podacima

Mobilnisvet.rs/Phone Arena