Foto:d4online

Krađa identiteta na internetu odavno je poznata, ali je u poslednje vreme sve učestalija pojava, koju prate i finansijske malverzacije. Idealni primeri su Facebook stranice koje poklanjaju telefone, povratne karte, skupu i luksuznu robu…

Ovakve stranice koriste lakoverne korisnike da dođu do njihovih ličnih podataka, ukradu im identitet i kasnije ga iskoriste za različite malverzacije, uključujući krađu novca preko interneta. Navodno, dobitnici se obaveštavaju porukom putem Messengera, a potom se traže njihovi lični podaci. Nagrada, naravno, nikad ne stiže do dobitnika, a njegovi podaci mogu biti zloupotrebljeni na neki od već ranije razrađenih načina.

Ovaj vid prevare uključuje i masovno prikupljanje lajkova, koje vlasnici lažnih poklon stranica kasnije prodaju i preimenuju u ko zna kakve stranice, na kojima ostaju vaši podaci, komentari i sve ono što ste po podešavanjima Facebook profila otkrili o sebi.

Da li rešavate kvizove na Facebook-u? Trebalo bi da budete oprezni!

Kako da prepoznamo trakve stranice?

Sve stranice koje vam poklanjaju vredne nagrade, recimo 100 telefona, 10 telefona, povratne karte, kompjutere, skupu garderobu su verovatno lažne. Ne mora biti nužno tako, ali je često tako. Sve te stranice tražiće vam da ih lajkujete, podelite na zidu, tagujete nekoliko prijatelja i onda upišete komentar i okačite možda još nešto.

Foto:PhoneArena

Prave stranice grade imidž na svom sadržaju i angažovanju korisnika i nikad se ne služe ovakvim instant trikovima. Instant stranice za mali vremenski rok pokušavaju da prikupe što veći broj lajkova i prave bazu lakovernih korisnika, koje mogu da iskoriste za zloupotrebe kad im se za to ukaže prilika.

Ukoliko niste 100 % sigurni da se iza stranice nalazi regularan i realan brend, nikako ne delite nikakve podatke s tim stranicama.

Nemojte objavljivati fotografije vaše avionke karte – barkod otkriva osetljive informacije

Mobilnisvet.rs/PhoneArena