ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Koje su karakteristike iPhone 5s?

Da ne ponavljamo svaki put istu priču kada je kompanija Apple koja proizvodi telefone marke iPhone u pitanju. Upoznati smo sa radom ove kompanije kao i sa njenim kvalitetom. iPhone 5s je jedan od telefona koji su, u vreme kada su se pojavili na tržištu, zasenili korisnike mobilnih telefona širom sveta. iPhone 5s danas ima više od 3 godine, ali je i dalje itekako vredan pažnje.

iPhone 5s u odnosu na svog prethodnika zadržava spoljni izgled ali obuhvata velike unutrašnje nadogradnje kao i mogućnost da ovaj model dobijete u belo-zlatnoj boji u odnosu na do tada standardnu belo-srebrnu i sivo-crnu boju.

Redizajnirano je i dugme za početni ekran koje sada ima mogućnost prepoznavanja otiska prsta koji će vam služiti za otključavanje ekrana ali i da potvrdi vaš identitet u AppStore-u i iTunes-u prilikom kupovine. I kamera je poboljšana i sada vam nudi veći otvor kao i LED blic prilagođen za različite tonove boja. Pored svega navedenog, kod iPhone 5s imamo još i poboljšan procesor.
iPhone 5s je prvi iPhone telefon sa operativnim sistemom iOS 7 koji uvodi moderniji vizuelni izgled ali i druge funkcije. Među novim softverskim funkcijama uvedene su Wi-Fi platforma za deljenje ad-hoc, kontrolni centar koji sadrži kontrolni panel sa najčešće korišćenim funkcijama ali i iTunes radio, internet radio servis.
Prijem iPhone 5s bio je generalno gledano dosta pozitivan. Kako je na ovom modelu telefona nadograđen hardver, poboljšano dugme za početni ekran ali i drugim promenema uvedenim kroz iOS neki su čak navodili kako je to, u trenutku plasiranja, najbolji pametan telefon koji je u tom trenutku bio dostupan na tržištu.
Međutim, pre nego što se pojavio na tržištu u javnosti se dosta pričalo o ovom telefonu kao i koje će sve novine Apple uvesti kroz iPhone 5s. Tako se kroz pretpostavke javnosti provlačilo otključavanje uz pomoć otiska prsta, srebrni obruč oko dugmeta za početni ekran ali i procesor kojeg do tada nismo viđali ni na jednom modelu.
Što se tiče dizajna ovog modela, uglavnom je sličan svom prethodniku iPhone 5. Sam ekran je isti, ali dugme za početni ekran je unapređeno, ubačen je srebrni obruč oko samog dugmeta što nismo viđali kod prethodnih modela. Ovaj telefon možete dobiti u 3 boje: „svemirsko-sivoj“, beloj sa srebrnim detaljima i beloj sa zlatnim detaljima. iPhone 5s je prvi Apple telefon koji dolazi u zlatnoj boji na šta je uticala činjenica da među kineskim kupcima vlada verovanje da je zlatna popularni znak luksuznog proizvoda.
Kao što je već navedeno, iPhone 5s u sebi sadrži prvi 64-bitni procesor ikada korišćen na pametnim telefonima. Od operativnog sistema do aplikacija, sve je prilagođeno novom tipu procesora.

Ko je osmislio i dizajnirao iPhone 5?

Telefon u sebi ima bateriju od 1560 mAh koja vam obezbeđuje 10 sati razgovora ili 250 sati u stanju mirovanja.
Iako je kamera i kod ovog modela 8 MP u već poznatoj rezoluciji 3264×2448, sočivo ima veći otvor blende i veći broj piksela u senzoru slike od svojih prethodnika. Blic ima dvojni „True tone“ koji se sastoji od LED blica boje ćilibara i LED blica u beloj boji. Ova dva tipa blica poboljšavaju balansiranje boja. Kamera takođe sadrži i automatsku stabilizaciju slike kao i opciju za usporeno snimanje.
Dugme za početni ekran sadrži opciju za prepoznavanje otiska prsta. Srebrni obruč oko dugmeta koji je ubačen na ovom modelu je zapravo senzor. Sa prepoznavanjem otiska vašeg prsta možete osigurati više stvari pored standradnog otključavanja vašeg ekrana. Uz pomoć senzora potvrđujete vaš identitet u iTunes-u i AppStore-u. Ono što je dobro jeste da senzor može biti „istreniran“ na više otisaka pristiju i podaci o otisku se u vašem telefonu čuvaju u šifrovanom obliku.

Što se softvera tiče, iOS 7 koji je specijalno dizajniran i osmišljen za Apple iPhone 5s donosi interesantne promene.

AirDrop pomoću koga možete deliti sve svoje sadržaje kao i Wi-Fi platformu za deljenje. Sve svoje sadržaje, korisnici iPhone 5s mogu deliti sa drugim korisnicima iPhone 5 ali i sa korisnicima iPod Touch 5. generacije i iPad 4. generacije. U operativni sistem je još dodat i kontolni centar koji sadrži listu najčešće korišćenih funkcija kao što su zvuk i osvetljenje, zajedno sa opcijama za uključivanjem Wi-Fi – ja, Bluetooth-a, i Airplane mode-a i za upotrebu blica kao baterijske lampe sa zadnje strane telefona.
Nakon pojave telefona na tržištu, spominjali su se sitni problemi koje nosi ovaj telefon. Najviše nepoverenja bilo je oko dugmeta za otključavanje putem otiska prsta. Dešavalo se da su korisnici prijavljivali da im se dugme pomerilo pa samim tim i senzor i to je u početku ukazivalo da je u pitanju hardverski problem. Neki su navodili da je problem ekran koji poplavi zbog čega morate restartovati telefon, telefon se pregrevao, senzor ne reaguje svaki put. Ali ako vam se nešto od toga desi, nemojte očajavati. Većina tih problema može biti rešena softverski.

Mobilnisvet.rs

Apple iOS
Prethodni članak
Najgora aplikacija 2016. godine – ukinite je!
Sledeći članak
Mobilni Svet oglasi
test