ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Galaxy S9 ili OnePlus 6 – koji uređaj je pravi izbor?

Od modela OnePlus korisnici uvek učekuju uređaj vrhunskih performansi. Osim dobrih performansi uređaje OnePlus karakteriše i “pristupačna” cena. Kada kažemo pristupačna ne mislimo da je uređaj jeftin, ali ako se uzme u obzir cena konkurentskih uređaja sa istim karakteristikama u tom slučaju je OnePlus više nego pristupačan. O ceni ćemo govoriti malo kasnije, za početak da uporedimo sve karakteristike uređaja.

Dizajn

Oba uređaja poseduju takozvani bezel-less ekran, odnosno ekran bez ivica. Ivice oko ekrana naravno postoje ali su toliko tanke na oba uređaja da su skoro pa neprimetne. Razlika u dizajnu je najprimetnija u vrhu ekrana, OnePlus 6 se odlučiod a isprati trend sa izrezom ekrana na vrhu dok je Samsung odlučio da na svom modelu S9 isprati standardni dizajn koji je prvi put viđen kod S8 modela. Izrez na vrhu ekrana je nekim korisnicima nebitan dok ga određen procenat korisnika ne voli. OnePlus je našao odlično rešenje kako bi udovoljio svim korisnicima pa je izrez na vrhu ekrana moguće prividno ukloniti uz pomoć opcije koju poseduje uređaj.

Predstavljena prva Nokia sa izrezom na vrhu ekrana – Nokia X6

Kada su u pitanju veličine ekrana, OnePlus 6 ima ekran dijagonale 6,28 inča dok Galaxy S9 ima ekran dijagonale 5,8 inča. Samsung definitivno ima prednost u kvalitetu ekrana jer Samsungov Super AMOLED ekran radi na rezoluciji 1440 x 2960 piksela, dok OnePlus 6 poseduje Optic AMOLED ekran sa rezolucijom 1080 x 2280 piksela. U odnosu ekrana i kućišta blagu prednost ima OnePlus 6 koji ima odnos od 83,8% dok Galaxy S9 ima odnos 83,6%.  Ekrani na oba uređaja imaju zaštitu Corning Gorilla Glass 5, takođe zadnja strana oba uređaja je od stakla.

Dimenzije uređaja OnePlus 6 su 155.7 x 75.4 x 7.8 mm dok je Galaxy S9 147.7 x 68.7 x 8.5 mm, dakle Galaxy S9 je malo uži i udobniji je za rad jednom rukom dok je OnePlus 6 malo tanji.

Specifikacije uređaja

Standard za većinu flagship modela ove godine je Snapdragon 845 čipset koji naravno imaju oba uređaja. Samsung proizvodi Galaxy S9 pored ovog čipseta i sa svojim čipsetom Exynos 9810. Prve veće razlike se pojavljuju kada je u pitanju RAM memorija. Galaxy S9 ima na raspolaganju 4GB RAM dok OnePlus 6 ima dve verzije uređaja sa 6GB RAM i čak 8GB RAM memorije.

Android P protiv aplikacija koje u pozadini koriste mikrofon i kameru

Kada je u pitanju interna memorija oba uređaja imaju iste opcije, 64GB, 128GB i 256GB interne memorije, razlika je međutim što kod Galaxy S9 uređaja korisnici imaju mogućnost proširenja memorije sa microSD kartice dok kod OnePlus 6 ova opcija ne postoji.

Kamera

Jedna od bitnijih stavki kod današnjih flagship uređaja je svakako kamera. Samsung Galaxy S9 poseduje kameru sa jednim senzorom od 12MP dok OnePlus 6 poseduje dualnu kameru sa senzorima 16MP i 20MP. Kada bi se upoređivale samo karakteristike reklo bi se da je OnePlus sa svojom dualnom kamerom u prednosti međutim Galaxy S9 pravi odlične fotografije iako nema dulanu kameru.

Baterija

Baterija je takođe jedna od bitnijih komponenti kod odabira uređaja i kada govorimo o baterijama ova dva modela OnePlus ima malu prednost kada je u pitanju kapacitet baterije. OnePlus 6 ima bateriju od 3300mAh dok Galaxy S9 koristi bateriju kapaciteta 3000 mAh. Međutim mnogo faktora utiče na trajanje baterije tako da je blaga prednost koju ima OnePlus skoro pa zanemarljiva.

Dodatne opcije

Kada su u pitanju dodatne opcije koje poseduju ovi uređaji definitivno Samsung vodi. Od dodatnih opcija Galaxy S9 ima IP68 sertifikat koji garantuje otpornost na vodu i prašinu. Takođe Galaxy S9 poseduje i opciju bežičnog punjenja. Samsung je takođe jedini proizvođač koji od modela S8 poseduje opciju skeniranja irisa oka kao metod otključavanja uređaja. Sve ove opcije OnePlus nažalost još uvek nema. Da li su ove opcije bitne kod odabira uređaja naravno zavisi od korisnika.

Xiaomi je četvrti najveći proizvođač pametnih telefona

Cene uređaja

Cena uređaja je svakako jedan od odlučujućih faktora kod odabira novog pametnog telefona. U ovom segmentu je OnePlus jednostavno nepobediv. Pa tako korisnici koji se odluče za OnePlus 6 dobijaju uređaj koji ima dualnu kameru, FULL HD ekran od 6,28 inča koji može da ima izrez ali i ne mora za svega 529$. Treba napomenuti da kada uređaj stigne i na naše tržište cena će sigurno biti veća.

Kada se uporede karakteristike OnePlus 6 i njegova cena sa karakteristikama Galaxy S9 modela i njegovom cenom od 833 eura dolazimo do zaključka zašto je OnePlus 6 najpovoljniji uređaj na tržištu.

Kada se saberu sve prednosti i oduzmu svi nedostatci dolazi se do zaključka da bi u izboru između ova dva modela blagu prednost imao OnePlus 6. OnePlus 6 je pobedio zbog cene koja je dosta niža od cena konkurentskih uređaja.

Svakako treba napomenuti da će na kraju godine sigurno i Galaxy S9 i OnePlus 6 biti na listi najboljih uređaja u ovoj godini.

Mobilnisvet.rs

Proizvođači Samsung Vesti
Prethodni članak
Instagram uveo novu opciju – “sakrivanje” prijatelja
Sledeći članak
Facebook ulazi u biznis sa kriptovalutama – uvodi svoj Bitcoin
test