Foto:aclu.org

Bivši saradnik NSA Edward Snowden je na svom Twitter nalogu napisao da je „Facebook špijunska kompanija koja prodaje privatne informacije svojih korisnika”. Ova izjava dobila je mnogo veću pažnju javnosti zbog skandala u kom se Facebook nalazi.

Ljudi masovno brišu Fejsbuk naloge, Zakerberg se ne oglašava

„Kompanije koje zarađuju novac sakupljanjem i prodajom informacija o privatnom životu pojedinaca nekad su se nazivale kompanijama za nadgledanje. Njihov rebranding u društvenu mrežu je najuspešnija obmana od preimenovanja Ministarstva rata u Ministarstvo odbrane”, napisao je Snowden. Prigovori i negativni publicitet došli su uoči razotkrivanja skandala u kada je Cambridge Analytica (privatna kompanija koja se bavi analizom podataka i koja je surađivala sa Tramp-ovim izbornim timom), sakupila podatke od 50 miliona korisnika na Facebook-u bez njihovog znanja.

Facebook prisluškuje, evo kako i kako to sprečiti

Facebook je nakon razotkrivanja poništio ovlašćenja kompanije Cambridge Analytica, i data je izjava da za to do nedavno uopšte nisu znali. Snowden-u ovaj odbrambeni potez nije bio dovoljan. Bivši saradnik NSA u komentaru na članak New York Times-a koji govori o skandalu naglasio je da za ovo nije kriv Cambridge Analytica, već i sam Facebook. „Facebook zarađuje na taj način što zloupotrebljava i prodaje privatne detalje života miliona ljudi. Facebook nije žrtva, već počinitelj”, komentarisao je Snowden.

Proverite aplikacije kojima ste dozvolili pristup podacima

Mobilnisvet.rs/SEEbiz