ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Dual kamera – kako radi i koje su razlike kod proizvođača?

Na ovogodišnjem sajmu je difinitivno potvrđeno ono što smo i očekivali. Novi trend je zvanično pokrenut u mobilnom svetu. Na sajmu je samo potvrđeno da će se novi trend sigurno zadržati i nastaviti. Trend o kome pričamo su dualne kamere (dve glavne kamere). Ideja kao ideja nije toliko nova, šta više prvi uređaj koji je imao duplu kameru bio je HTC Evo 3D, koji je ujedno bio i prvi mobilni telefon koji je mogao da snima 3D video a prikazan je 2011. godine. Od tog trenutka se proizvođači bave istraživanjem mogućnosti u ovoj oblasti.

DUAL KAMERE SU PRVI PUT UPOTREBLJENE ZA SNIMANJE 3D VIDEO SNIMAKA.

Ideja korišćenja dva senzora za pravljenje jedne fotografije je ista kod svih proizvođača. Međutim način korišćenja senzora se razlikuje od proizvođača do proizvođača. I tako ako pročitate članak o kameri samo jednog proizvođača nećete imati celu sliku kako zaista kamera funkcioniše. Zato smo odlučili da na jednom mestu navedemo primere upotrebe duplog senzora za pravljenje jedne fotografije.

Pristup koji koristi Apple

Kompanija Apple je prošle godine pustila u prodaju uređaj pod nazivom iPhone 7 Plus. Za razliku od svog manjeg rođaka ovaj model je prvi Apple uređaj koji je na sebi imao duplu kameru. Apple se pozabavio problemom koji svi pametni telefoni imaju, a to je nedostatak optičkog uveličavanja slike ili kako se inače zove optički zum. Znamo da je zumiranje tokom fotografisanja moguće, međutim svakim zumiranjem gde se koristi digitalni zum utičemo na smanjenje kvaliteta slike.

Samsung bežični punjač koji će puniti i na daljinu!

Apple je ovaj problem rešio dodavanjem još jednog senzora koji ima sočivo koje uvek daje zumiran prikaz. Kamera odlučuje koje će sočivo koristiti po potrebi, iako možda deluje kao komplikovano rešenje, u praksi odlično funkcioniše, a najviše zahvaljujući Apple softveru koji sve to omogućava. Posledica ovoga je da kamera ima dva sočiva sa različitom žižnom daljinom koju softver lepo usklađuje. Recimo Portret mod za slikanje, slike sa oba senzora se kombinuju u jednu fotografiju gde su osoba ili objekat koji se ftografišu u fokusu odnosno izoštreni. Iako vam ovo možda deluje kao zastarelo ipak je daleko naprednije od softverskih rešenja koje smo imali ranije.

Iako je iPhone 7 plus najpoznatiji uređaj koji koristi ovaj metod, nije i jedini. Ove godine je Asus predstavio svoj uređaj Zenfone 3 Zoom, koji u principu koristi isti pristup kao i Apple samo sa 3x uvećanjem slike i mnogo boljim sposobnostima kod fokusiranja. Takođe Asus ima svoje modove slikanja portreta, ostaje nam samo da vidimo kako će se pokazati u svakodnevnoj upotrebi ovaj uređaj.

LG pristup

Pre nego što je Apple počeo sa ugradnjom dual kamere u svoj iPhone 7 plus uređaj, LG je nešto slično probao sa svojim LG G5 modelom. Iako se ovaj uređaj nije baš pokazao kao uspešan na tržištu LG je nastavio da istražuje na ovom polju. Isti metod, samo unapređen, je primenjen na novom LG G6 modelu.

Prva fotografija Samsunga sa Dual kamerom

Za razliku od Apple kompanija LG ima potpuno drugačiji pristup, drugo sočivo je sa umanjenjem (zoom out) i na taj način LG je dobio kameru sa mnogo širim uglom. Ovaj pristup nije baš prihvaćen i očekuje se da ga LG napusti. Dosta korisnika nije zadovoljna kvalitetom slika, pogotovo što dolazi do deformacije slike naročito po ivicama.

Huawei pristup

Huawei je takođe u nekoliko svojih flagship uređaja koristio duplu kameru. Ali Huawei ima potpuno drugačiji pristup u odnosu na Apple i LG. Naime Huawei kao drugu kameru ugrađuje monohromatski senzor, odnosno crno beli. U praksi ovo znači da je kamera mnogo osetljivija na svetlost što za rezultat ima bolje fotografije u mraku. Još jedna prednost ove metode je što se sa ovakvim kamerama prave mnogo kvalitetnije crno-bele fotografije. Sa druge strane nedostatak ovakvog rešenja je malo lošiji kvalitet video zapisa.

Samsung Galaxy Note 8 i iPhone 8 Plus izjednačeni – uređaji sa najboljom kamerom

Iako je Huawei započeo korišćenje ovog metoda, nije jedini na tržištu koji ga koristi. Prošlog septembra je Qualcomm predstavio tehnologiju koju je nazvao Clear sight. Clear sight se zasniva na istom principu samo je rešenje jednostavnije i jeftinije za proizvođače koji se odluče za ovu vrstu tehnologije. Xiaomi je već koristio ovu tehnologiju u svom prošlogodišnjem uređaju Mi 5S Plus. Sigurni smo da se i drugi proizvođači spremaju da iskoriste istu tehnologiju.

Dualne kamere u budućnosti

Iz svega možemo zaključiti da su dual kamere tek u povoju iako su imale stagnaciju od svoje prve primene do danas. Čini nam se da će se tehnologija u ovom polju tek razvijati i sa nestrpljenjem čekamo da vidimo šta će nam sve doneti u budućnosti. Ono što za sada znamo je da je Google već razvio platformu nazvanu Tango. Međutim da bi Tango tehnologija funkcionisala potrebno je da uređaj poseduje bar 3 kamere. Na osnovu toga sa sigurnošću možemo reći da se proizvođači neće zaustaviti na samo 2 senzora, koliko god to sad delovalo nestvarno. Ovu tvrdnju potvrđuje uređaj kompanije Lenovo Phab 2 Pro koji je prvi uređaj koji podržava Tango i poseduje 3 kamere.

Mobilnisvet.rs

Vesti
Prethodni članak
Da li je nova Nokia 6 prošla test izdržljivosti?
Sledeći članak
iPhone 8 ipak dolazi sa dijagonalom ekrana od 5,8 inča
test