ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

“Bezel-less” – ekran bez ivica, da li je zaista neophodan?

Foto: mikeshouts.com

“Bezel-less” odnosno erkan bez ivica, trend koji su započeli iz kompanije Xiaomi a potom ga je ispratila i konkurencija. U trenutku kada se pojavio Xiaomi Mi MIX, sve su oči bile uprte u kineskog proizvođača. Xiaomi je prvi izbacio na tržište uređaj koji je imao odnos displeja i okvira 91,3% i mora se priznati da je uređaj zaista izuzetnog dizajna. Naravno da je dizajn jedan od ključnih faktora kod kupovine telefona i nije ni čudo što proizvođači stavljaju akcenat upravo na dizajn.

Uporedni test brzine Galaxy S8+ i Xiaomi MI MIX (VIDEO)

Međutim, postavlja se pitanje da li nam je telefon bez ivica zaista potreban, i koliko je praktičan za korišćenje. Odmah nakon Xiaomi Mi MIX i ostali proizvođači su počeli sa predstavljanjem svojih uređaja koji su bazel-less. Prvi je to uradio LG sa svojim modelom LG G6 , ubrzo nakon G6 modela pojavljuje se i Samsung S8, a evo ovih dana im se pridružio i Essential sa svojim modelom PH-1. I mora se priznati da svaki od ovih uređaja izgleda savršeno. Pored toga mora se dodati da svaki od ovih uređaja zapravo ima ivice, tanke, ali ih ima.

Svi znamo da na tržištu trenutno nema uređaja koji zaista nema ivice, i deluje da bi tako trebalo i da ostane. Tehnologija još uvek nije dostigla taj nivo da može napraviti uređaj bez ivica a da mu cena bude razumna. Svi od gore navedenih uređaja imaju tanke ivice. Na tim ivicama su smešteni prednja kamera, senzor osvetljenja, senzor udaljenosti kao i zvučnik.

Da li je dizajn ispred funckionalnosti?

Da bi smo dobili uređaj sa što manjim ivicama, proizvođači su se već odrekli fizičkog home tastera, međutim i dalje se senzori, kamera i zvučnik nalaze na prednjoj strani i zauzimaju prostor. Osim što je ram oko displeja neophodan kako bi se u njega smestili svi senzori i zvučnici, on takođe čuva displej od fizičkih oštećenja kod padova. U nastavku možete pogledati video test izdržljivosti Xiaomi Mi MIX.

Ako se zanemari činjenica da ivice čuvaju displej od oštećenja, zamislite uređaj gde vam se na gornjoj ivici na sred displeja nalaze otvori za senzore i zvučnike, i kako će izgledati gledanje video klipova ako vam se na displeju nalaze svi ti snezori.

Mislili smo da će proizvođači naći drugo rešenje, međutm Essential nas je razuverio svojim PH-1 modelom koji je skoro predstavljen.

Predstavljen je Essential smartphone!

Na sredini gornje ivice displeja nalazi se prednja kamera. Essential je potvrdio da se taj deo displeja neće koristiti za prikazivanje video snimaka na telefonu. Dakle i dalje ćemo imati dve crne linije sa strane kada gledamo video snimke.

Još jednu stvar treba napomenuti kada se govori o ivicama displeja, a to je korišćenje uređaja. Dok držimo telefon, prsti prelaze preko ivice uređaja. Ukoliko probamo da držimo telefon tako da prsti ipak ne prelaze ivicu, vrlo verovatno da će nam telefon jako često ispadati iz ruke, a kao što smo već videli, displeji bez ivica nisu toliko otproni na padove.

Kao zaključak svega navedenog je da telefoni koji nemaju ivice zaista izgledaju prelepo, ali nekako nam se čini da bi proizvođači ovde morali da se zaustave. Ukoliko se trka u uklanjanju ivica nastavi, uskoro ćemo imati telefone koji će biti jako nezgodni za korišćenje, a još teže ćemo ih sačuvati u jednom komadu.

Samsung Galaxy S8 test izdržljivosti

Mobilnisvet.rs

Vesti
Prethodni članak
Konačno, novi YouTube izgled za sve!
Sledeći članak
Xiaomi Mi Note 3 – uskoro stiže najbolji fablet u 2017. godini?
test