ZAŠTO KUPOVATI KOD NAS❔ ▶️ Najbolje cene ✔️ 100% original proizvodi ✔️ Sigurno plaćanje ✔️ Garancija 2 godine ✔️ Brza isporuka ✔️ 100% kvalitet ✔️
Shopping cart
0,00 RSD

Baterije u telefonima više neće moći da se zapale i eksplodiraju

Naučnici sa Univerziteta Stanford objavili su kako su dizajnirali litijum-jonsku bateriju koja u sebi sadrži materijal za gašenje požara.S obzirom na to da su ove baterije podložne eksplozijama i požarima (videli smo šta se desilo sa Samsung Galaxy Note 7 telefonima), ovaj patent bi mogao da se pokaže kao veoma koristan.


Materijal za gašenje požara koji se nalazi u novim baterijama se može aktivirati ako ona počne da se pregrejava. Radi se o trifenil-fosfatu koji se nalazi u svojoj čaurici koja se otopi ako temperatura u bateriji skoči na 150 stepeni Celzija. Tada se dešava hemijska reakcija koja je u testovima u samo 0,4 sekunde gasila požare, piše BBC.Naučnici su i pre pokušavali da iskoriste ovaj spoj, ali kad je bio direktno u elektrolitu, onda je uticao na pefromanse baterije.


Međutim, problem koji su ovde uočili je u tome da materijal još nije dovoljno izdržljiv. Otkrili su kako nakon 360 ciklusa punjenja kapsula počinje da pušta mali deo hemijskog spoja što utiče na performanse.To znači da će biti nužno još testova kako bi se ovo pretvorilo u komercijalno rešenje.

(Telegraf.rs)

Vesti
Prethodni članak
Teslin vremeplov u pet najboljih projekata u Evropi u oblasti nauke i obrazovanja!
Sledeći članak
8 glasina o karakteristikama novog modela S8 kompanije Samsung
test